Mijn visie op dressuur

In de dressuurwereld worden er veel verschillende meningen op nagehouden over hoe je een paard het best kan africhten. Het zijn zoveel meningen dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Maar uiteindelijk heeft iedereen, ongeacht de trainingswijze, hetzelfde doel namelijk een happy athlete te maken van je paard. Het samen één zijn en de hulpen zo te geven dat alles moeiteloos lijkt te gaan is het doel van velen.

 

Ik heb zelf ook ervaren hoe lastig het kan zijn om de juiste trainingswijze te vinden voor jou en je paard. Ik heb bij meerdere succesvolle trainers getraind (o.a. Anne Lehmann, Academy Bartels, Benjamin Maljaars en Romy van der Schaft) en toch bleef het puzzelen om de juiste trainingswijze te vinden. Al deze trainers hebben mij veel geleerd en bijgebracht over het africhten van je paard. Inmiddels zijn alle puzzelstukjes op zijn plek gevallen doordat ik wat ik in het verleden geleerd heb en van mijn huidige trainer leer, Dennis Ausma, precies past op de wijze waarop ik mijn paard wil trainen. 

 

In mijn trainingen focus ik op goed lichaamsgebruik van het paard, een zachte verbinding met de mond van het paard, altijd van achter naar voren rijden zodat een actief achterbeen getraind wordt en veel tempowisselingen om het paard sterker te maken. De trainingen zijn in principe heel simpel maar als al de basisvoorwaarden die ik zonet opgenoemd heb allemaal goed bevestigd zijn dan is proeven rijden op wedstrijd geen probleem meer.


Les van Liset, wat te verwachten?

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dit geldt zeker in het opleiden van een paard. Ieder paard heeft een ander karakter en een andere lichaamsbouw en er wordt daarom per paard bekeken wat de beste aanpak is. Naast het paard speelt ook de ruiter of amazone een belangrijke rol, wat zijn jouw doelen en wat is er voor jou mogelijk zijn belangrijke punten om mee te nemen in dit proces. Ook de onzekere (wedstrijd)ruiter kan terecht bij mij, door samen kleine doelen te stellen en eerlijk te zijn tegenover jezelf en je paard zul je zien dat je het plezier in paardrijden weer terug zal krijgen. 

 

Iedere les begint met een inventarisatie van hoe het met jullie gaat, wat de struikelblokken zijn en wat juist de afgelopen week goed is gegaan. Daarna beginnen we met een warming-up waarin het warm maken van de spieren door middel van overgangen en een losgelaten bovenlijn (zie eerste afbeelding) centraal staan. Deze manier van rijden neemt vaak de eerste helft van de les in beslag. Want alleen met een ontspannen paard kan er meer verzameling en moeilijkere oefeningen gevraagd worden. 

In de tweede helft van de les kan er proefgericht getraind worden, het bevestigen van een oefening of het verbeteren van de gangen. Dit alles gebeurt alleen met een zachte verbinding met de mond en niks geforceerd. Jij en je paard moeten plezier hebben in de training, er wordt niet gerukt en geplukt aan de teugels. Respect voor het paard staat centraal.